ßßß Cookit - przepis na pesto z prażonego słonecznika i natki pietruszki

pesto z prażonego słonecznika i natki pietruszki

nazwa

Wykonanie

Mamy właściwie już koniec lata, wiec może dla przypomnienia sobie miłych wakacyjnych chwil, warto zrobić własne aromatyczne pesto, i zjeść porcję makaronu, ciesząc się ostatnimi promieniami słońca jakie jeszcze szczęśliwie mamy za oknem a do tego lampka białego wina.
Składniki:
* słonecznik (250 g)/ zazwyczaj wykorzystujemy zgodnie z klasycznym przepisem orzechy włoskie.
* natka pietruszka (pęczek)/tradycyjnie wykorzystywaną bazylię zastępujemy natką pietruszki ponieważ bardzo lubimy ten smak i czasem warto zmienić utarte przyzwyczajenia.
* czosnek (główka)
* ocet balsamiczny (2 łyżki)
* oliwa z oliwek 100 - 150 ml
* cytryna (1 sztuka)
* sól i pieprz
Wykonanie:
* słonecznik prażymy na patelni (nie dodajemy oleju). Słonecznik trzymamy na patelni przez kilka minut, aby solidnie go opiec.
* szatkujemy dokładnie natkę pietruszki.
*szatkujemy czosnek.
* wszystkie składniki, wrzucamy do pojemnika i blendujemy. W zależności od mocy blendera, możemy oczywiście od razu dodać całość składników lub stopniowo dodawać w trakcie blendowania.
* w czasie blendowania, dolewamy oliwę.
* Na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i octem balsamicznym (ilości dobrane indywidualnie).
* Pesto łączymy z makaronem (ugotowany al dente, nie przepłukany) na patelni, intensywnie mieszając przez 2-3 minuty, podlewając nie wielką ilością wody w której gotowaliśmy makaron. Dzięki czemu bardzo dobrze zwiąże się pesto z makaronem. Na koniec posypujemy tarym twardym serem długo dojrzewającym. Możemy dodać kilka oliwek.
Smacznego.
Źródło:http://odrobinachilli.blogspot.com/2013/09/pesto-z-prazonego-sonecznika-i-natki.html