Wykonanie
Mamy właściwie już koniec lata, wiec może dla przypomnienia sobie miłych wakacyjnych chwil, warto zrobić własne aromatyczne pesto, i zjeść porcję
makaronu, ciesząc się ostatnimi promieniami słońca jakie jeszcze szczęśliwie mamy za oknem a do tego lampka
białego wina.
Składniki:
*
słonecznik (250 g)/ zazwyczaj wykorzystujemy zgodnie z klasycznym przepisem
orzechy włoskie.*
natka pietruszka (pęczek)/tradycyjnie wykorzystywaną
bazylię zastępujemy
natką pietruszki ponieważ bardzo lubimy ten smak i czasem warto zmienić utarte przyzwyczajenia.*
czosnek (główka)*
ocet balsamiczny (2 łyżki)*
oliwa z oliwek 100 - 150 ml*
cytryna (1 sztuka)*
sól i
pieprzWykonanie:
*
słonecznik prażymy na patelni (nie dodajemy
oleju).
Słonecznik trzymamy na patelni przez kilka minut, aby solidnie go opiec.
* szatkujemy dokładnie
natkę pietruszki.
*szatkujemy
czosnek.
* wszystkie składniki, wrzucamy do pojemnika i blendujemy. W zależności od mocy blendera, możemy oczywiście od razu dodać całość składników lub stopniowo dodawać w trakcie blendowania.
* w czasie blendowania, dolewamy
oliwę.
* Na koniec doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i
octem balsamicznym (ilości dobrane indywidualnie).
* Pesto łączymy z
makaronem (ugotowany al dente, nie przepłukany) na patelni, intensywnie mieszając przez 2-3 minuty, podlewając nie wielką ilością
wody w której gotowaliśmy
makaron. Dzięki
czemu bardzo dobrze zwiąże się pesto z
makaronem. Na koniec posypujemy
tarym twardym serem długo dojrzewającym. Możemy dodać kilka
oliwek.Smacznego.