ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z bobem

Tartaletki z bobem

nazwa

Wykonanie

Dziś coś dla miłośników bobu. Tartaletki na kruchym cieście pełnoziarnistym z nutą pasty szparagowej wypełnione zielonym kremem to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Lekko orzechowy smak bobu wzmocniłam masłem orzechowym, dla orzeźwienia dodałam natkę pietruszki. Polecam.
Składniki na ciasto (6 tartaletek):
· 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
· 150 g zimnego masła
· 2 łyżki pasty z zielonej fasolki szparagowej* lub pistacjowego pesto
· 1 jajko
· Łyżeczka soli
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· 4 łyżki zimnej wody
Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko, pastę z zielonej fasolki i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim wysmarowane masłem i wysypane mąką foremki na tartaletki. Spody nakłuwamy widelcem
* pasta z zielonej fasolki szparagowej
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
· ząbek czosnku
· pęczek listków bazylii
· łyżeczka miodu
· łyżeczka octu balsamicznego
· sól
· olej
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz:
· 500 g bobu
· pęczek natki pietruszki
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· 2 łyżki masła orzechowego
· ząbek czosnku
· kilka czarnych oliwek
Bób gotujemy, obieramy ze skórki i blendujemy (kilka ziaren bobu odkładamy w całości) na gładką masę z jajkami, posiekaną natką, czosnkiem i masłem orzechowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy babeczki. Na wierzchu układamy połówki odłożonego wcześniej bobu i talarki oliwek. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/tartaletki-z-bobem.html