Wykonanie
Dziś coś dla miłośników
bobu. Tartaletki na kruchym cieście pełnoziarnistym z nutą pasty szparagowej wypełnione zielonym kremem to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Lekko
orzechowy smak
bobu wzmocniłam
masłem orzechowym, dla orzeźwienia dodałam
natkę pietruszki. Polecam.Składniki na ciasto (6 tartaletek):· 2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,· 150 g zimnego
masła· 2 łyżki pasty z
zielonej fasolki szparagowej* lub
pistacjowego pesto· 1
jajko· Łyżeczka
soli· Łyżeczka
proszku do pieczenia· 4 łyżki zimnej
wodyŁączymy ze sobą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Całość siekamy z
masłem. Dodajemy
jajko, pastę z zielonej
fasolki i
wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim wysmarowane
masłem i wysypane
mąką foremki na tartaletki.
Spody nakłuwamy widelcem* pasta z
zielonej fasolki szparagowejgarść ugotowanej
zielonej fasolki szparagowej· ząbek
czosnku· pęczek listków
bazylii· łyżeczka
miodu· łyżeczka
octu balsamicznego·
sól·
olejUgotowaną
fasolkę belndujemy z listkami
bazylii,
czosnkiem,
octem balsamicznym i
miodem- cały czas blendując dolewamy
olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Farsz:· 500 g
bobu· pęczek
natki pietruszki· 2
jajka·
sól·
pieprz· 2 łyżki
masła orzechowego· ząbek
czosnku· kilka czarnych
oliwekBób gotujemy, obieramy ze skórki i blendujemy (kilka ziaren
bobu odkładamy w całości) na gładką masę z
jajkami, posiekaną
natką,
czosnkiem i
masłem orzechowym. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Masą wypełniamy babeczki. Na wierzchu układamy połówki odłożonego wcześniej
bobu i talarki
oliwek. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.Smacznego!