ßßß Cookit - przepis na Krakersy pełnoziarniste

Krakersy pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Pyszne pełnoziarniste ciasteczka na słono to fajna i nieco zdrowsza od tych kupnych domowa przekąska.
Składniki na ciasto:
· 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
· 150 g zimnego masła
· 2 łyżki pasty z zielonej fasolki szparagowej* lub pistacjowego pesto
· 1 jajko
· Łyżeczka soli
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· 4 łyżki zimnej wody
* pasta z zielonej fasolki szparagowej
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
· ząbek czosnku
· pęczek listków bazylii
· łyżeczka miodu
· łyżeczka octu balsamicznego
· sól
· olej
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko, pastę z zielonej fasolki i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.Możemy przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy kwadratowe lub prostokątne ciasteczka. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciastek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni, termoobieg. Studzimy na kratkach. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/krakersy-penoziarniste.html