ßßß
3 szklanki mąkiszklanka wrzącej wodypłaska łyżeczka soli2 łyżki roztopionego masłaDo misy przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło (można dodać olej).Wymieszać.Zagotować wodę i wrzącą dodać do miski - w tym momencie najlepiej zacząć już ugniatanie ciasta przy użyciu miksera z hakami, jeśli nie macie takiej możliwości to weźcie drewnianą łyżkę i przemieszajcie ciasto, poczekajcie aż się trochę wystudzi (bo wcześniej będzie bardzo gorące) i zagniatajcie ręcznie. Stosowałam obie metody, ale z mikserem idzie sprawniej zdecydowanie i mam wrażenie, że ciasto wychodzi delikatniejsze.Zagniecione ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczkę i np. zająć się farszem.Potem ciasto rozwałkować, jak najcieniej i wykrawać krążki.W garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Jeśli chodzi o mrożenie to pierogi mrożę surowe, nie obgotowane.