ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron orkiszowy

Domowy makaron orkiszowy

nazwa

Wykonanie

Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu.
Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu
- fettuccine - grubość pasków 3-4 mm
- tagliatelle - grubość pasków 8 mm
- pappardelle - grubość pasków 2-3 cm
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
2 jajka
2-4 łyżki wody
szczypta soli
Wykonanie: na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić
przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia.
Jeśli chcemy długi makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wsążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie. Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszenia
gotować w dużej ilości osolonej wody, dosłownie - 1-2 minuty od wypłynięcia
Uwagi: Aby makaron nie kleił się podczas gotowania, należy do wody dodać łyżkę oleju lub masła.
Przelewanie ugotowanego makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu,
ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się makaronu.
Domowy przesuszony makaron można przechowywac do kilku miesięcy.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/11/domowy-makaron-orkiszowy.html