ßßß
Cookit - przepis na Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki
Składniki
Ciasto francuskie
Jajko
Śmietana 18%
Serek wiejski
Fasola szparagowa zielona
Bób
Sól
Pieprz
Bazylia
Czosnek
Ocet balsamiczny
Olej
Wykonanie
Zapraszam na ekspresową tartę przygotowaną na bazie
ciasta francuskiego
,
wiejskiego serka
ziarnistego i delikatnej
fasolki szparagowej
. Fajnym uzupełnieniem całości jest pasta również przygotowana z
fasolki szparagowej
. Idealnie sprawdzi się w formie sosu, ale również jako smarowidło do
chleba
. Polecam!Składniki:· opakowanie
ciasta francuskiego
· 2
jajka
· 2 łyżki
śmietany 18%
· 150 g
serka wiejskiego
· 3 duże garście
zielonej fasolki szparagowej
· 2 łyżki pasty z
bobu
·
sól
·
pieprz
·
bazylia
Pasta fasolkowa:· garść
zielonej fasolki szparagowej
· garść liści
bazylii
· ząbek
czosnku
· łyżka
octu balsamicznego
·
sól
·
olej
Fasolkę
gotujemy w osolonej wodzie- musi pozostać al dente.Pasta - ugotowaną
fasolkę szparagową
blendujemy na gładką masę z listkami
bazylii
,
czosnkiem
i
octem balsamicznym
. Konsystencję regulujemy dolewając stopniowo niedużą ilość
oleju
. Doprawiamy
solą
.
Tarta
- Formę na tartę wykładamy
ciastem francuskim
, spód nakłuwamy widelcem i smarujemy pastą z
bobu
. W misce blendujemy na jednolitą masę
jajka
,
śmietanę
i
serek wiejski
, doprawiamy
solą
i
pieprzem
.Masę jajeczną wylewamy na spód tarty, układamy ugotowaną
fasolę
. Dodajemy drobno posiekane listki
bazylii
. Tartę pieczemy ok. 35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z pastą
fasolkową
. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/tarta-francuska-z-zielona-fasolka.html
Przepisy powiązane
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.
Francuska tarta z kurczakiem i brokułami
Tartaletki z bobem
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim
Zdrowy , zielony farsz zamknięty w delikatnym cieście pierogowym dzięki dodaniu śmietany. Bób w połączeniu z jajkami oraz aromatyczną bazylią tworzą tak świetne połączenie smakowe że nie potrzeba już zbędnych przypraw , wystarczy odrobina soli i pieprzu.
Składniki powiązane (0)