ßßß Cookit - przepis na Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki

Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na ekspresową tartę przygotowaną na bazie ciasta francuskiego, wiejskiego serka ziarnistego i delikatnej fasolki szparagowej. Fajnym uzupełnieniem całości jest pasta również przygotowana z fasolki szparagowej. Idealnie sprawdzi się w formie sosu, ale również jako smarowidło do chleba. Polecam!
Składniki:
· opakowanie ciasta francuskiego
· 2 jajka
· 2 łyżki śmietany 18%
· 150 g serka wiejskiego
· 3 duże garście zielonej fasolki szparagowej
· 2 łyżki pasty z bobu
· sól
· pieprz
· bazylia
Pasta fasolkowa:
· garść zielonej fasolki szparagowej
· garść liści bazylii
· ząbek czosnku
· łyżka octu balsamicznego
· sól
· olej
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie- musi pozostać al dente.
Pasta - ugotowaną fasolkę szparagową blendujemy na gładką masę z listkami bazylii, czosnkiem i octem balsamicznym. Konsystencję regulujemy dolewając stopniowo niedużą ilość oleju. Doprawiamy solą.
Tarta - Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, spód nakłuwamy widelcem i smarujemy pastą z bobu. W misce blendujemy na jednolitą masę jajka, śmietanę i serek wiejski, doprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną wylewamy na spód tarty, układamy ugotowaną fasolę. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii. Tartę pieczemy ok. 35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z pastą fasolkową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/tarta-francuska-z-zielona-fasolka.html