Wykonanie
Brokuły mogę jeść w każdej ilości i postaci, po prostu je uwielbiam. :) Najczęściej goszczą na moim
stole w postaci kremu, tym razem skusiłam się jednak na tartę -
brokuły w połączeniu z
kurczakiem,
czosnkiem,
śmietaną i
serem smakowały wyśmienicie. :)SKŁADNIKI :1 duży
brokuł2 opakowania
ciasta francuskiego1 podwójny filet2
jajka3 ząbki
czosnku200 ml
śmietany 18 (używam Piątnicy do zup i
sosów)
starty ser do posypania tarty przed pieczeniem
olejsól,
pieprz,
bazyliaBrokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią, następnie smażymy na patelni z dodatkiem
oleju. Blachę, w której będziemy piec tartę najpierw wykładamy pergaminem,
potem kładziemy
ciasto francuskie a następnie nakłuwamy je czule widelcem, by nie urosło w trakcie pieczenia. :)
Kurczaka i
brokuły układamy na cieście.
Jajka,
śmietanę i przeciśnięty przez praskę
czosnek mieszamy dokładnie ze sobą i powstałą masą zalewamy tartę. Następnie całość obficie posypujemy tartym
serem - nie żałujcie go. :)
Otwieramy drugie ciacho francuskie, przykrywamy nim całość, zlepiając dokładnie brzegi. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 - 40 minut (zależy to od piekarnika, który jak wiecie w każdej kuchni działa inaczej i gospodyni najlepiej zna jego realny czas pieczenia). W każdym razie ciasto na górze musi być zarumienione, smacznego Kochani! :)