ßßß Cookit - przepis na Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

nazwa

Wykonanie

Brokuły mogę jeść w każdej ilości i postaci, po prostu je uwielbiam. :) Najczęściej goszczą na moim stole w postaci kremu, tym razem skusiłam się jednak na tartę - brokuły w połączeniu z kurczakiem, czosnkiem, śmietaną i serem smakowały wyśmienicie. :)
SKŁADNIKI :
1 duży brokuł
2 opakowania ciasta francuskiego
1 podwójny filet
2 jajka
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18 (używam Piątnicy do zup i sosów)
starty ser do posypania tarty przed pieczeniem
olej
sól, pieprz, bazylia
Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, następnie smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Blachę, w której będziemy piec tartę najpierw wykładamy pergaminem, potem kładziemy ciasto francuskie a następnie nakłuwamy je czule widelcem, by nie urosło w trakcie pieczenia. :)
Kurczaka i brokuły układamy na cieście. Jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy dokładnie ze sobą i powstałą masą zalewamy tartę. Następnie całość obficie posypujemy tartym serem - nie żałujcie go. :)
Otwieramy drugie ciacho francuskie, przykrywamy nim całość, zlepiając dokładnie brzegi. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 - 40 minut (zależy to od piekarnika, który jak wiecie w każdej kuchni działa inaczej i gospodyni najlepiej zna jego realny czas pieczenia). W każdym razie ciasto na górze musi być zarumienione, smacznego Kochani! :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/09/francuska-tarta-z-kurczakiem-i-brokuami.html