Wykonanie
Ostatnio zaprzyjaźniłam się ze
szpinakiem i na dobre mi ta przyjaźń wychodzi bo przecież wiadomo, że jest to bardzo zdrowe warzywo. Polubiłam ten szczypiący smak ale żeby go troszkę złagodzić bo jednak nie wszyscy za nim przepadają często do
szpinaku dodaję różnego rodzaju
sery np.
cammembert lub
ricottę a nawet topiony. Najczęściej używam
mrożonego szpinaku bo z dostępem do świeżego raczej u mnie trudno. Dzisiaj polecam przepyszne pierogi ze
szpinakiem i
ricottą. Ogólnie to one mi się nie udały bo zarówno ciasto jak i nadzienie było zbyt wolne i trochę się natrudziłam przy sklejaniu ale smak całkowicie zrekompensował wygląd. Jeśli macie ochotę trochę pobawić się przy lepieniu pierogów to niech to będą ze
szpinakiem. Nie będziecie tego żałować:)
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko roztrzepaneokoło 1 szklanki ciepłęj
wody( tym razem dałam trochę mniej)Składniki na nadzienie:400 g
szpinaku2 ząbki
czosnkusól,
pieprzłyżka
masła250 g
ricottyNa rozgrzanym
maśle podsmażyć posiekany
czosnek, dodać rozdrobniony
szpinak i dusić kilka minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
ricottę lub inny
ser i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło lub
olej oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka. Nakładać łyżeczką farsz
szpinakowy i dokładnie sklejać. Wkładać pierogi na gotującą się
wodę i gotować ok. 6-7 minut od wypłynięcia. Świeże podawać polane
masłem natomiast odsmażane znakomicie smakują z
sosem czosnkowym.Smacznego:)