ßßß Cookit - przepis na Mroczna Tarta

Mroczna Tarta

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z GP , z bardzo już wiekowego wątku. Autorką przepisu jest Pinos.
Tarta powstała w ramach akcji Tylna Ścianka, w której chodzi po prostu o to, żeby zużywać wszystkie zalegające resztki z lodówki. W ramach Akcji powstała poniższa Mroczna Tarta oraz tarta porowa.
Tarta jest wspaniała. Połączenie delikatnego szpinaku i botwiny wspaniale dopełnia kumin. Zachęcam do korzystania z pojawiających się nowalijek, jak botwinka czy młody szpinak.
Składniki:
Ciasto (wytrawne LCB):
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
Masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą. Szybko zagnieść
nożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części,
schłodzić.
Następnie połówkę ciasta (druga połowa na drugą tartę) rozwałkować, wyłożyć do
formy, podpiec przykryte papierem i fasolą ok. 20 min.
Nadzienie
Pęczek botwiny i 25 dag szpinaku
Pół główki czosnku poszatkowanego
1/2 opakowania śmietany 12%- ja użyłam 1/2 opakowania (ok 100g) sera ricotta
1 łyżeczka kuminu, ostrej papryki, pieprzu i soli i masła
Czosnek wrzucić na patelnię i masełko. Dodać pokrojone drobno: buraczki, liście botwiny, szpinak. Postolić, popieprzyć, poddusić . Doprawić kuminem i papryką. Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę lub ricottę - na oko z pół szklanki - tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.
Wyłożyć na upieczony spód.
Masa:
Kawałek sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1
jajko (surowe) i ok. 150 ml śmietany. Rozmieszać, posolić, popieprzyć, . Wykładać łyżką na botwinę, delikatnie rozprowadzić.
Zapiekać do uzyskania zrumienienia.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/04/mroczna-tarta.html