ßßß Cookit - przepis na Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ta roślina warzywna została przywieziona do Europy w czasach średniowiecza, prawdopodobnie z Azji. Od tego czasu zarówno pod względem smaku, jak i zawartości żelaza nie ma sobie równych. A żelazo to tylko jeden z licznych składników mineralnych i witamin, jakie są zawarte w liściach szpinaku, bo o nim właśnie mowa. Dobrze przyrządzony smakuje zupełnie odmiennie niż zielona breja podawana w przedszkolu. Dzisiaj przepis na pyszne tartaletki ze szpinakiem. Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to po tym daniu na pewno go pokocha.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
Ciasto:
200g mąki
100g masła
1/3 szklanki wody
Sól
Farsz:
Miska liści szpinaku
Słoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju)
1,5 kulki mozzarelii
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Mąkę łączymy z masłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił. W tym czasie kroimy pomidory w paski i wrzucamy do czosnku. Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do pomidorów. Doprawiamy. Smażymy jakieś 10 minut, aż nam szpinak zmięknie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy. Nakładamy do foremek (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto ma samo w sobie sporo tłuszczu i nie przyklei się do blachy) Ciasto obciążamy np. grochem lub fasolą na folii spożywczej. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Wyjmujemy, nakładamy farsz. Kulki mozzarelli kroimy w plastry. Nakładamy na farsz. Całość wstawiamy na kolejny kwadrans do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i zajadamy na ciepło.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/03/tartaletki-ze-szpinakiem-i-suszonymi.html