ßßß
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 4SkładnikiCiasto:200g mąki100g masła1/3 szklanki wodySólFarsz:Miska liści szpinakuSłoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju)1,5 kulki mozzarelii3 ząbki czosnkuSól, pieprzMąkę łączymy z masłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił. W tym czasie kroimy pomidory w paski i wrzucamy do czosnku. Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do pomidorów. Doprawiamy. Smażymy jakieś 10 minut, aż nam szpinak zmięknie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy. Nakładamy do foremek (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto ma samo w sobie sporo tłuszczu i nie przyklei się do blachy) Ciasto obciążamy np. grochem lub fasolą na folii spożywczej. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Wyjmujemy, nakładamy farsz. Kulki mozzarelli kroimy w plastry. Nakładamy na farsz. Całość wstawiamy na kolejny kwadrans do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i zajadamy na ciepło.


