Wykonanie
Ta roślina warzywna została przywieziona do Europy w czasach średniowiecza, prawdopodobnie z Azji. Od tego czasu zarówno pod względem smaku, jak i zawartości żelaza nie ma sobie równych. A żelazo to tylko jeden z licznych składników mineralnych i witamin, jakie są zawarte w liściach
szpinaku, bo o nim właśnie
mowa. Dobrze przyrządzony smakuje zupełnie odmiennie niż zielona breja podawana w przedszkolu. Dzisiaj przepis na pyszne tartaletki ze
szpinakiem. Jeśli ktoś nie przepada za
szpinakiem to po tym daniu na pewno go pokocha.
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 4SkładnikiCiasto:200g
mąki100g
masła1/3 szklanki
wodySólFarsz:Miska liści
szpinakuSłoik
suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z
oleju)1,5 kulki
mozzarelii3 ząbki
czosnkuSól,
pieprzMąkę łączymy z
masłem i
solą. Do tego wlewamy
wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z
pomidorów. Przeciskamy przez praskę
czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił. W tym czasie kroimy
pomidory w paski i wrzucamy do
czosnku.
Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do
pomidorów. Doprawiamy. Smażymy jakieś 10 minut, aż nam
szpinak zmięknie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy. Nakładamy do foremek (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto ma samo w sobie sporo tłuszczu i nie przyklei się do blachy) Ciasto obciążamy np.
grochem lub
fasolą na folii spożywczej. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Wyjmujemy, nakładamy farsz. Kulki
mozzarelli kroimy w plastry. Nakładamy na farsz. Całość wstawiamy na kolejny kwadrans do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i zajadamy na ciepło.