ßßß Cookit - przepis na Pesto szpinakowe ze słonecznikiem

Pesto szpinakowe ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Czasem trafia się taki dzień, gdy wpadamy na chwilę do domu, żołądek dość silnie dopomina się jedzenia, a zegarek nieubłaganie przypomina, że zaraz znów trzeba gdzieś biec. W takie dni dobrze sprawdza się pesto :) To fajny dodatek do makaronu, kaszy czy ryżu. Wystarczy tylko ugotować ulubiony produkt, połączyć z pesto i gotowe. :)
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
200 ml oliwy
50 g uprażonych ziaren słonecznika
50 g parmezanu
sól, pieprz
Do misy blendera przełóż świeży, umyty szpinak, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty parmezan, uprażone ziarna słonecznika oraz oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko dokładnie.( moje pesto nie jest bardzo drobno zmiksowane, ponieważ takie lubię :)) Na koniec przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe pesto przechowuj w lodówce.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/03/pesto-szpinakowe-ze-sonecznikiem.html