Wykonanie
Czasem trafia się taki dzień, gdy wpadamy na chwilę do domu, żołądek dość silnie dopomina się jedzenia, a zegarek nieubłaganie przypomina, że zaraz znów trzeba gdzieś biec. W takie dni dobrze sprawdza się pesto :) To fajny dodatek do
makaronu,
kaszy czy
ryżu. Wystarczy tylko ugotować ulubiony produkt, połączyć z pesto i gotowe. :)
100 g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnkusok wyciśnięty z połowy
cytryny200 ml
oliwy50 g uprażonych
ziaren słonecznika50 g
parmezanusól,
pieprzDo misy blendera przełóż świeży, umyty
szpinak, dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, starty
parmezan, uprażone
ziarna słonecznika oraz
oliwę i
sok z cytryny. Zmiksuj wszystko dokładnie.( moje pesto nie jest bardzo drobno zmiksowane, ponieważ takie lubię :)) Na koniec przypraw
solą i
pieprzem do smaku. Gotowe pesto przechowuj w lodówce.