ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste kokardki z pietruszkowo-słonecznikowym pesto

Pełnoziarniste kokardki z pietruszkowo-słonecznikowym pesto

nazwa

Wykonanie

Kiedy lodówka świeci pustkami, n ajbardziej niezawodnym i szybkim sposobem na ciepły posiłek jest dla mnie makaron. Spośród wielu dostępnych rodzajów makaronu staram się wybierać ten, który powszechnie uważa się za zdrowy, a więc pełnoziarnisty. Często kupuję również makaron z komosy ryżowej, który rzadko można spotkać w sklepach, ale czasem udaje mi się go namierzyć. Po jego zjedzeniu od razu czuję się zdrowsza:)
Ale do rzeczy... Jeśli już w ogóle przyrządzam makaron to robię wszystko, aby danie z jego udziałem było możliwie jak najprostsze. Dlatego bezdyskusyjnym kompanem makaronu jest dla mnie domowe pesto. Wiem, że w sklepach można kupić przeróżne jego smaki, ale domowe smakuje po prostu najlepiej.
Pesto, które dzisiaj prezentuję jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Nie ma w nim ziemniaków, ani cukru. Jest za to zielona natka pietruszki, cytryna, słonecznik i oliwa z oliwek, a także przyprawy: sól, pieprz i czosnek. W połączeniu z brązowym makaronem stanowi pełnowartościowy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad lub kolację.
Dzisiejsza wersja pesto to jedna z wielu, jakie lubię i przyrządzam. Pietruszkę można zastąpić bazylią, słonecznik orzechami pinii, a do całości można dodać parmezan. Zamiast ziół, jako podstawowego składnika pesto, można zastosować suszone pomidory lub pieczoną paprykę. Tak więc pysznych możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce, doniczce lub po prostu na co mamy ochotę:)
Zachęcam do przyrządzenia domowego pesto,
pozdrawiam,
Asia
Składniki (dla 2 osób):
150-200 g pełnoziarnistego makaronu w ulubionym kształcie
pęczek natki pietruszki
pół ząbku czosnku
sok z połowy cytryny
pół szklanki uprażonych ziaren słonecznika
pół szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: pół szklanki parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotować pesto: natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny i ziarna słonecznika zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Opcjonalnie: na tym etapie dodajemy parmezan. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
Ugotowany makaron połączyć z pesto. Udekorować natką pietruszki i opcjonalnie startym parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/penoziarniste-kokardki-z-pietruszkowo.html