Wykonanie
Kiedy lodówka świeci pustkami, n ajbardziej niezawodnym i szybkim sposobem na ciepły posiłek jest dla mnie
makaron. Spośród wielu dostępnych rodzajów
makaronu staram się wybierać ten, który powszechnie uważa się za zdrowy, a więc pełnoziarnisty. Często kupuję również
makaron z komosy ryżowej, który rzadko można spotkać w sklepach, ale czasem udaje mi się go namierzyć. Po jego zjedzeniu od razu czuję się zdrowsza:)
Ale do rzeczy... Jeśli już w ogóle przyrządzam
makaron to robię wszystko, aby danie z jego udziałem było możliwie jak najprostsze. Dlatego bezdyskusyjnym kompanem
makaronu jest dla mnie domowe pesto. Wiem, że w sklepach można kupić przeróżne jego smaki, ale domowe smakuje po prostu najlepiej.
Pesto, które dzisiaj prezentuję jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Nie ma w nim
ziemniaków, ani
cukru. Jest za to zielona
natka pietruszki,
cytryna,
słonecznik i
oliwa z oliwek, a także
przyprawy:
sól,
pieprz i
czosnek. W połączeniu z brązowym
makaronem stanowi pełnowartościowy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad lub kolację.
Dzisiejsza wersja pesto to jedna z wielu, jakie lubię i przyrządzam.
Pietruszkę można zastąpić
bazylią,
słonecznik orzechami pinii, a do całości można dodać
parmezan. Zamiast
ziół, jako podstawowego składnika pesto, można zastosować
suszone pomidory lub pieczoną
paprykę. Tak więc pysznych możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce, doniczce lub po prostu na co mamy ochotę:)Zachęcam do przyrządzenia domowego pesto,pozdrawiam,
AsiaSkładniki (dla 2 osób):150-200 g pełnoziarnistego
makaronu w ulubionym kształciepęczek
natki pietruszkipół ząbku
czosnkusok z połowy
cytrynypół szklanki uprażonych
ziaren słonecznikapół szklanki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuopcjonalnie: pół szklanki
parmezanuPrzygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przygotować pesto:
natkę pietruszki,
czosnek,
sok z cytryny i
ziarna słonecznika zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Opcjonalnie: na tym etapie dodajemy
parmezan. Stopniowo dodawać
oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przyprawić
solą i
pieprzem.Ugotowany
makaron połączyć z pesto. Udekorować
natką pietruszki i opcjonalnie startym
parmezanem.Smacznego!