Wykonanie
Pomysł na zdrowe i szybkie danie obiadowe. Zrobiłam je na wzór pesto ze
szpinaku . W smaku wyszło bardzo podobne.Chyba wszyscy wiedzą, że
jarmuż to super warzywo, a ci, którzy chcą przeczytać o jego wartościach odżywczych, zapraszam do wpisu z koktajlem z
jarmużu .3/4 opakowania umytego
jarmużu (ok. 150 g)6-8 listków świeżej
bazylii1/2 szklanki
ziaren słonecznika1 cienki, obrany plasterek
cytryny5 łyżek
oliwy3 ząbki
czosnkuok. 1/2 łyżeczki
soliszczypta czarnego mielonego
pieprzu2 łyżki
wodyopcjonalnie 4 łyżki tartego
parmezanu (ja nie dodałam)dodatkowo:
makaron (dla osób, które unikają glutenu, np. kukurydziany)S
łonecznik namocz przez pół godziny w wodzie (możesz pominąć tę czynność, jeśli zależy Ci na czasie).
Makaron ugotuj.W międzyczasie umyj j
armuż (lub użyj już umytego).Odcedzony
słonecznik i
jarmuż przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku - pesto powinno być mocno przyprawione (po połączeniu z
makaronem, trochę złagodnieje). Jeśli jest zbyt gęste, dolej
oleju lub
wody.Przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni.