Wykonanie
Upał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa
sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści.
Rukola,
roszponka,
szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie
burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki.
Składniki na 2 porcje:2 garście
rukoli2 garście
roszponki2 garście
szpinaku sałatkowego1/2 pęczka
buraka liściowego Mangold2
jajka na twardo2
pomidoryNa sos:4 łyżki
oliwy z oliwek1-2 łyżki zimnej
wodysok z 1/2
cytryny1 mały ząbek
czosnkusólpieprzWykonanie:Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części.
Jajko obieramy i kroimy w ósemki.
Pomidory również kroimy w ósemki.
Czosnek drobniutko siekamy i rozgniatamy z
solą.W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.Na talerz wykładamy wszystkie rodzaje
sałat, układamy na nich
jajka i
pomidory, polewamy sosem. Gotowe !