Wykonanie
Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie
rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak
łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie tylko ze względu na jego smak, ale i ze względów zdrowotnych.
Łosoś w połączeniu z
rukolą i innymi warzywami jest pyszną bombą witaminową;-)Składniki:4
jajka, 2 duże garść
rukoli, 2 duże
pomidory,
ogórek świeży,
koperek, 150 g
łososia wędzonego,
oliwa z oliwek, 1 ząbek
czosnku, 1,5 łyżeczki
soku z cytryny, 1,5 łyżeczki
wody,
sól,
pieprz1.
Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki.2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę.3. Wykładamy po kawałeczku
łososia.4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy
łososia i
jajka.5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę
oliwy z oliwek z
wodą,
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek
czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej
sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno
koperkiem.
Sałatka ta świetnie smakuje także z
sosem czosnkowym;-)
About Antolka Jakuszkowa