ßßß Cookit - przepis na Frittata z pomidorkami koktajlowymi i rukolą

Frittata z pomidorkami koktajlowymi i rukolą

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na fritt a tę z pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Frittatę robię zawsze gdy mi brakuje pomysłu na śniadanie czy kolację.
Frittata jest idealna na szybki posiłek – wystarczy parę chwil w kuchni i możemy zaskoczyć rodzinę czymś nietypowym.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
7 jaj
250g pomidorków koktajlowych
garść rukoli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
5 łyżek oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Myjemy, osuszamy i kroimy na pół pomidorki.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i papryczkę chili.
Pozwalamy im się leciutko podsmażyć na niewielkim ogniu, tak aby cała oliwa nabrała ich oszałamiającego aromatu.
Dodajemy pomidorki i s mażymy na małym ogniu 5 minut.
Wyrzucamy czosnek i papryczkę.
W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem .
D odajemy podsmażone pomidorki i posiekaną rukolę. Mieszamy.
Podaję dwa sposoby usmażenia frittaty:
Sposób I: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wlewamy jajka ze składnikami. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie ścięty (15-20 minut).
Sposób II: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wlewamy jajka ze składnikami. Smażymy frittatę na wolnym ogniu, aż spód się zetnie. Zsuwamy ją na talerz i odwracając ponownie zsuwamy na patelnię, aby druga strona się ścięła.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2016/02/frittata-z-pomidorkami-koktajlowymi-i.html