Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na fritt a tę z
pomidorkami koktajlowymi i
rukolą.Frittatę robię zawsze gdy mi brakuje pomysłu na śniadanie czy kolację.Frittata jest idealna na szybki posiłek – wystarczy parę chwil w kuchni i możemy zaskoczyć rodzinę czymś nietypowym.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:7 jaj250g
pomidorków koktajlowychgarść
rukoli1 ząbek
czosnku1
papryczka chili5 łyżek
oliwy z oliwekpieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:Myjemy, osuszamy i kroimy na pół
pomidorki.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy, dodajemy
czosnek i
papryczkę chili.
Pozwalamy im się leciutko podsmażyć na niewielkim ogniu, tak aby cała
oliwa nabrała ich oszałamiającego aromatu.Dodajemy
pomidorki i s mażymy na małym ogniu 5 minut.
Wyrzucamy
czosnek i papryczkę.W misce roztrzepujemy
jajka, przyprawiamy
solą i
pieprzem .
D odajemy podsmażone
pomidorki i posiekaną
rukolę. Mieszamy.
Podaję dwa sposoby usmażenia frittaty:Sposób I: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i wlewamy
jajka ze składnikami. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie ścięty (15-20 minut).Sposób II: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i wlewamy
jajka ze składnikami. Smażymy frittatę na wolnym ogniu, aż spód się zetnie. Zsuwamy ją na talerz i odwracając ponownie zsuwamy na patelnię, aby druga strona się ścięła.
Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)