Wykonanie
Składniki2 porcje1/4 szklanki
kaszy jaglanejsól,
pieprz,
oliwa extra,
cytrynagarść
sałaty (
roszponki,
rukoli lub zwykłej
sałaty)1
awokado150 g
czerwonej papryki (np. ramiro)200 g
pomidorków koktajlowych2
jajka (sadzone lub ugotowane w koszulkach)2 łyżki
nasion słonecznika lub
orzeszków piniiPrzygotowanie
Kaszę wsypać do rondla i prażyć przez kilka minut co chwilę mieszając. Wlać 1/2 szklanki
wody, delikatnie posolić, doprawić
pieprzem, wlać łyżeczkę
oliwy i przykryć. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości. Garnek otworzyć,
kaszę wyłożyć na talerz, przestudzić.
Awokado obrać i pokroić w kosteczkę, skropić
sokiem z cytryny.
Paprykę pokroić w kosteczkę,
pomidorki na połówki.
Kaszę wymieszać z listkami
sałaty,
awokado,
papryką i
pomidorkami, wyłożyć na 2 talerze.Na wierzchu położyć
jajko sadzone lub ugotowane w koszulce. Posypać podprażonymi
nasionami słonecznika lub
orzeszkami pinii.