Wykonanie
Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem
mięso wzbogaciłam
pieczarkami oraz
ryżem, a sos aromatycznymi warzywami.Wyszło lekko i pysznie :))
Składniki:600g
mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)150g
pieczarek1 woreczek ugotowanego
brązowego ryżu (100g)2
jajka1
cebula2
marchewkikawałek
pora2
łodygi selera naciowego2 łyżki
mąkisólpieprzliść laurowyziele angielskiemajeranekkoperekśmietana 18%olejWykonanie:
Cebulę i
pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na
oleju. Do miski wrzucamy zmielone
mięso, 3/4 woreczka ugotowanego
ryżu,
pieczarki z
cebulą,
jajko. Solimy,
pieprzymy, dodajemy
majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z
wodą wkładamy starte na oczkach
marchewki, pokrojony drobno
por i
seler naciowy oraz
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się
wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go
mąką rozrobioną w odrobinie zimnej
wody i zabielamy
śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany
koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety.