Wykonanie
Botwinka to sezonowa zupa z
młodych liści
buraków.Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem...Składniki:1 pęczek botwiny (
buraczków z liśćmi)1
młoda pietruszka2
młode marchewki1
por1/2
selera3
ziemniaki3 łyżki
śmietany 18%2l
bulionu warzywnegosól i
pieprz do smaku1 łyżka
cukru1 szczypta kwasku
cytrynowego1 łyżka
mąki3
jajka na twardo1 łyżka świeżego
koperkuWykonanie:
Marchew,
seler i
pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać
warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki.Gotować na małym ogniu.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać,
buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż
buraczki zmiękną. Doprawić zupę
cukrem, kwaskiem
cytrynowym,
solą i
pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z
mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany
koperek. na talerzu ułozyć ćwiartki
jajek i zalać gorącą zupą. Smacznego :)