ßßß Cookit - przepis na BOTWINKA I

BOTWINKA I

nazwa

Wykonanie

Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków.
Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem...
Składniki:
1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
1 młoda pietruszka
2 młode marchewki
1 por
1/2 selera
3 ziemniaki
3 łyżki śmietany 18%
2l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka cukru
1 szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżka mąki
3 jajka na twardo
1 łyżka świeżego koperku
Wykonanie:
Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na małym ogniu.
Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany koperek. na talerzu ułozyć ćwiartki jajek i zalać gorącą zupą. Smacznego :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/botwinka.html