Wykonanie
I
loveWszystkie zupki z ich dodatkiem mogłabym jeść dosłownie na okrągło :)Dziś druga wersja mojej ulubionej, wiosennej
botwinki.Tym razem ze startą
rzodkiewką,
jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie.Pychotka... taką
botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ...
Składniki:b
ulion drobiowypęczek
botwinki2-3
buraki (ja używam już ugotowanych)
włoszczyzna:
marchew,
pietruszka, kawałek
selera, kawałek
porapęczek
młodej rzodkiewkiśmietana 18%3
jajka ugotowane na twardo
sól,
pieprz,
cukier1 łyżka posiekanego
koperek1/2 pęczka posiekanego
szczypiorku2 łyżki koncentratu buraczanego
Wykonanie:
Marchew,
seler i
pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać
warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać,
buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż
buraczki zmiękną. Doprawić zupę
cukrem,
solą i
pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z
mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Do gorącej zupy dodać startą na oczkach
rzodkiewkę. Posypać
koperkiem i
szczypiorkiem oraz startym na oczkach
jajkiem lub pokrojonym na ćwiartki.Podawać z ugotowanymi w plasterkach
ziemniakami, polanymi stopionym
boczkiem.