ßßß Cookit - przepis na BOTWINKA II

BOTWINKA II

nazwa

Wykonanie

I love
Wszystkie zupki z ich dodatkiem mogłabym jeść dosłownie na okrągło :)
Dziś druga wersja mojej ulubionej, wiosennej botwinki.
Tym razem ze startą rzodkiewką, jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie.
Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ...
Składniki:
b ulion drobiowy
pęczek botwinki
2-3 buraki (ja używam już ugotowanych)
włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
pęczek młodej rzodkiewki
śmietana 18%
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, cukier
1 łyżka posiekanego koperek
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
2 łyżki koncentratu buraczanego
Wykonanie:
Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.
Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Do gorącej zupy dodać startą na oczkach rzodkiewkę. Posypać koperkiem i szczypiorkiem oraz startym na oczkach jajkiem lub pokrojonym na ćwiartki.
Podawać z ugotowanymi w plasterkach ziemniakami, polanymi stopionym boczkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/botwinka-ii_15.html