Wykonanie
SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (
buraczków z liśćmi)1
młoda pietruszka2
młode marchewki1
młody por1/2 młodego
selera3
młode ziemniaki3 łyżki
śmietany 18% lub
jogurt1
kostka rosołowasól i
pieprz do smaku1 łyżka
cukru1 szczypta kwasku
cytrynowego2 łyżki
mąki3
jajka na twardo1 łyżka świeżego
koperkuPRZYGOTOWANIE:
Marchew,
seler i
pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa
wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki i
kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać,
buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż
buraczki zmiękną.Doprawić zupę
cukrem, kwaskiem
cytrynowym,
solą i
pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z
mąką (może być bez mąk)i, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany
koperek i zdjąć zupę z ognia.Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu
jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na
jajko. Można udekorować odrobiną
śmietany.