ßßß
SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól i pieprz do smaku1 łyżka cukru1 szczypta kwasku cytrynowego2 łyżki mąki3 jajka na twardo1 łyżka świeżego koperkuPRZYGOTOWANIE:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką (może być bez mąk)i, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia.Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko. Można udekorować odrobiną śmietany.