Wykonanie
Wiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z
botwinką i
zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo
jajek ale można ją również podać z
ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca.
składniki na ok. 2 litra zupy
włoszczyzna ( 2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera,
pora i
kapusty włoskiej )
cebulaząbek
czosnku2 pęczki
botwinki z
buraczkamisok z 1
cytryny2 gałązki
natki pietruszki lub
koperkumały pęczek
szczypiorku4
jajka ugotowane na twardo200g
śmietany 18%łyżka
cukruczarny pieprzsólprzepisDo garnka wkładamy obraną i umytą
włoszczyznę (
marchew,
pietruszkę, kawałek
pora,
selera i
kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej
wody i całość zagotujemy pod przykryciem.Umytą
botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane
buraczki kroimy w kostkę.Do gotującego się
wywaru wrzucamy
cebulę oraz
czosnek, dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny, wszystko doprawiamy
solą oraz
cukrem i gotujemy do miękkości
buraczków.
Szczypiorek i
natkę pietruszki lub
koperku drobno siekamy.Do miski przekładamy
śmietanę, wlewamy odrobinę gorącego
wywaru i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną
śmietaną zabielamy zupę, wrzucamy
zieleninę, doprawiamy sporą ilością
czarnego pieprzu, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo
jajkami.