Wykonanie
Lekka, delikatna i smaczna
galaretka z
kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym
stol e. Kropiona
sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności .
składniki na 6 porcji
włoszczyzna ( 3
marchewki, 2 małe
pietruszki, kawałek
selera, kawałek
pora, 2 ząbki
czosnku,
cebula, ćwiartka
kapusty włoskiej )2 udka i 2 skrzydełka z
kurczaka3
jajka ugotowane na twardopuszka
kukurydzypuszka
zielonego groszkukilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
czarnego pieprzu50 g
żelatynysólprzepisUmytą i obraną
włoszczyznę wkładamy do garnka z
kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej
wody, wrzucamy podpieczoną na gazie
cebulę, kilka ziaren
ziela angielskiego i
czarnego pieprzu.Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy
solą.Z ugotowanego rosołu wyjmujemy
marchewkę oraz
mięso,
marchew kroimy w plasterki a
mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.Ugotowane na twardo
jajka kroimy w plastry.Rosół przecedzamy przez sitko i rozpuszczamy w nim
żelatynę, dokładnie mieszamy.Do przepłukanych w zimnej wodzie miseczek wkładamy po plasterku
jajka, kilka plasterków
marchewki, niewielkiej porcji pokrojonego
kurczaka, odsączonego z zalewy
groszku i
kukurydzy,całość zalewamy przestudzonym rosołem.
Galaretki wstawiamy na noc do lodówki.