Wykonanie
Galaretka z
kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka, która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi?Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym
stole także jak najbardziej jest wskazana :)Składniki:
kurczak (około 1,2 kg)3
marchewki2
pietruszkiporkawałek
seleracebulakilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu czarnegosól,
pieprz,
lubczyk,
sos sojowy10
jajekgroszek zielonyżelatynaPrzygotowanie :Do garnka wkładamy
mięso, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie oraz ziarna
pieprzu.
Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka.
Marchewki,
pietruszki,
por oraz
seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do
mięsa i zalewamy
wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy
jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.Kiedy
wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego
kurczaka, studzimy go, oddzielamy
mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki.
Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Z
wywaru wyciągamy warzywa, doprawiamy mocno
solą,
pieprzem,
lubczykiem,
sosem sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość
żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze.Na dnie miseczek układamy
jajko,
groszek konserwowy,
marchewkę, kawałki
mięsa z kurczaka i całość zalewamy
wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy
wywar będzie zimny,
galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały.
Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane
sokiem z cytryny lub
octem.Smacznego!