ßßß Cookit - przepis na Galaretka z kurczaka.

Galaretka z kurczaka.

nazwa

Wykonanie

Galaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka, która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi?
Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :)
Składniki:
kurczak (około 1,2 kg)
3 marchewki
2 pietruszki
por
kawałek selera
cebula
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy
10 jajek
groszek zielony
żelatyna
Przygotowanie :
Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Z wywaru wyciągamy warzywa, doprawiamy mocno solą, pieprzem, lubczykiem, sosem sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze.
Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały.
Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/galaretka-z-kurczaka.html