ßßß
Do zrobienia galaretki z kurczaka zainspirował mnie przepis na blogu Qualietty "Skarbnica Smaków",link tutaj . Przepis trochę zmodyfikowałam, korzystając z porad mojej Mamy i galaretki wyszły przepyszne. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz. Takie galaretki są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. U mnie w domu najbardziej lubimy polane dużą ilością soku z cytryny. Polecam.Przepis na około 10 galaretek (poj. miseczki 200 ml)3 ćwiartki z kurczaka1,5 litra wody1 duża marchewka1 duża pietruszkakawałek selera1/2 puszki groszku konserwowego2-3 jajka ugotowane na twardo2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegokilka ziaren pieprzu czarnego1 opakowanie żelatyny w proszku (20g)sólMięso myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki . Wywar odcedzamy z warzyw (podgrzewamy, jeśli jest taka potrzeba) i doprawiamy bardzo mocno do smaku. Po zastygnięciu smak galaretki będzie w sam raz. Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu i dolewamy do wywaru.Na dnie miseczek układamy plasterek jajka i układamy warstwami kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę, groszek konserwowy, kawałek jajka i całość zalewamy gorącym wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły (najlepiej na całą noc).Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.Smacznego!