Wykonanie
Do zrobienia
galaretki z
kurczaka zainspirował mnie przepis na blogu Qualietty "Skarbnica Smaków",link tutaj . Przepis trochę zmodyfikowałam, korzystając z porad mojej Mamy i
galaretki wyszły przepyszne. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz. Takie
galaretki są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. U mnie w domu najbardziej lubimy polane dużą ilością
soku z cytryny. Polecam.Przepis na około 10
galaretek (poj. miseczki 200 ml)3 ćwiartki z
kurczaka1,5 litra
wody1 duża
marchewka1 duża
pietruszkakawałek
selera1/2 puszki
groszku konserwowego2-3
jajka ugotowane na twardo2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu czarnego1 opakowanie
żelatyny w proszku (20g)
sólMięso myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra
wody, wkładamy
mięso, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz oraz
sól.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do
mięsa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż
mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z
wywaru mięso, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki .
Wywar odcedzamy z warzyw (podgrzewamy, jeśli jest taka potrzeba) i doprawiamy bardzo mocno do smaku. Po zastygnięciu smak
galaretki będzie w sam raz. Przygotowujemy
żelatynę według przepisu na opakowaniu i dolewamy do
wywaru.Na dnie miseczek układamy plasterek
jajka i układamy warstwami
kurczaka,
marchewkę pokrojoną w kostkę,
groszek konserwowy, kawałek
jajka i całość zalewamy gorącym
wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy
wywar będzie zimny,
galaretki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły (najlepiej na całą noc).
Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane
sokiem z cytryny lub
octem.Smacznego!