ßßß
Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie naszej Rodzimej Kuchni.Przygotowana w formie tymbalików nabiera bardziej eleganckiej formy, a przy tym jest dużo wygodniejsza do podawania.Tymbaliki drobiowe najczęściej przygotowuję „przy okazji” gotowania wywaru na zupę. Dzięki temu zasadniczo oszczędzam swój cenny czas, robiąc dwa dania „za jednym zamachem” :)Uwaga:)Jako foremki wykorzystałam szklane świeczniki z IKEA. Wspominałam już o nich tutaj. Są naprawdę godne polecenia ze względu na swój rozmiar (porcje w sam raz dla 1 osoby) i wszechstronność (sprawdzą się i w piekarniku i w lodówce).Składniki: (na 4 sztuki)Na rosół:2 całe uda z kurczaka (lub 1 z indyka)2 marchewki1 pietruszka1/2 selera1/2 pora1/4 kapusty włoskiej (opcjonalnie)po 2 ziarenka: ziela angielskiego i czarnego pieprzu1 liść laurowysól na galaretkę:1,5 łyżeczki żelatyny1-2 łyżki groszku konserwowego1 mały ząbek czosnku1 łyżeczka soku z cytrynysól i pieprz do smakudo podania:ocet lub chrzanWykonanie:Z podanych składników ugotować rosół. Ostudzić i przecedzić. Z mięsa zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Duże kawałki pokroić w kostkę. 1 marchew pokroić na zgrabne plasterki.Na dnie foremek ułożyć po plasterku marchwi i po kilka ziarenek groszku. Następnie na zmianę nakładać rozdrobnione mięso drobiowe i resztę marchewki oraz groszku.1 szklankę rosołu zagotować z dodatkiem przeciśniętego czosnku oraz soku z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.(Uwaga: Resztę rosołu można wykorzystać jako zupę, a jarzyny jako dodatek do dania obiadowego lub przygotować z nich tradycyjną sałatkę jarzynową.)Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Zaczekać aż napęcznieje (ok. 5 minut). Rozpuścić w kuchence mikrofalowej (1 minuta, moc 600 W). Do żelatyny dodać doprawiony rosół i dokładnie wymieszać.Rosołem wymieszanym z żelatyną zalać tymbaliki z mięsem do 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie zalać resztą rosołu i odstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.(Uwaga: Jeśli zalejemy foremki od razu do pełna, mięso, marchew i groszek mogą „chcieć pływać po powierzchni”. Jeśli zalejemy je najpierw do 3/4 wysokości to „unieruchomimy” farsz, a dolana na koniec reszta rosołu z żelatyną pięknie pokryje wystające kawałki mięsa czy warzyw.)Tymbaliki przed podaniem wyjąć ze szklanych foremek. Serwować z chrzanem lub polane odrobiną octu.Smacznego:)
Polecam także inne dania, w których można wykorzystać foremki-świeczniki:Tymbaliki z łososia
Owoce zapiekane z koglem moglem