ßßß Cookit - przepis na TYMBALIKI DROBIOWE

TYMBALIKI DROBIOWE

nazwa

Wykonanie

Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie naszej Rodzimej Kuchni.
Przygotowana w formie tymbalików nabiera bardziej eleganckiej formy, a przy tym jest dużo wygodniejsza do podawania.
Tymbaliki drobiowe najczęściej przygotowuję „przy okazji” gotowania wywaru na zupę. Dzięki temu zasadniczo oszczędzam swój cenny czas, robiąc dwa dania „za jednym zamachem” :)
Uwaga:)
Jako foremki wykorzystałam szklane świeczniki z IKEA. Wspominałam już o nich tutaj. Są naprawdę godne polecenia ze względu na swój rozmiar (porcje w sam raz dla 1 osoby) i wszechstronność (sprawdzą się i w piekarniku i w lodówce).
Składniki: (na 4 sztuki)
Na rosół:
2 całe uda z kurczaka (lub 1 z indyka)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1/4 kapusty włoskiej (opcjonalnie)
po 2 ziarenka: ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól na galaretkę:
1,5 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki groszku konserwowego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
do podania:
ocet lub chrzan
Wykonanie:
Z podanych składników ugotować rosół. Ostudzić i przecedzić. Z mięsa zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Duże kawałki pokroić w kostkę. 1 marchew pokroić na zgrabne plasterki.
Na dnie foremek ułożyć po plasterku marchwi i po kilka ziarenek groszku. Następnie na zmianę nakładać rozdrobnione mięso drobiowe i resztę marchewki oraz groszku.
1 szklankę rosołu zagotować z dodatkiem przeciśniętego czosnku oraz soku z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
(Uwaga: Resztę rosołu można wykorzystać jako zupę, a jarzyny jako dodatek do dania obiadowego lub przygotować z nich tradycyjną sałatkę jarzynową.)
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Zaczekać aż napęcznieje (ok. 5 minut). Rozpuścić w kuchence mikrofalowej (1 minuta, moc 600 W). Do żelatyny dodać doprawiony rosół i dokładnie wymieszać.
Rosołem wymieszanym z żelatyną zalać tymbaliki z mięsem do 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie zalać resztą rosołu i odstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
(Uwaga: Jeśli zalejemy foremki od razu do pełna, mięso, marchew i groszek mogą „chcieć pływać po powierzchni”. Jeśli zalejemy je najpierw do 3/4 wysokości to „unieruchomimy” farsz, a dolana na koniec reszta rosołu z żelatyną pięknie pokryje wystające kawałki mięsa czy warzyw.)
Tymbaliki przed podaniem wyjąć ze szklanych foremek. Serwować z chrzanem lub polane odrobiną octu.
Smacznego:)
Polecam także inne dania, w których można wykorzystać foremki-świeczniki:
Tymbaliki z łososia
Owoce zapiekane z koglem moglem
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/10/tymbaliki-drobiowe