Wykonanie
Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie naszej Rodzimej Kuchni.Przygotowana w formie tymbalików nabiera bardziej eleganckiej formy, a przy tym jest dużo wygodniejsza do podawania.Tymbaliki drobiowe najczęściej przygotowuję „przy okazji” gotowania
wywaru na zupę. Dzięki temu zasadniczo oszczędzam swój cenny czas, robiąc dwa dania „za jednym zamachem” :)Uwaga:)Jako foremki wykorzystałam szklane świeczniki z IKEA. Wspominałam już o nich tutaj. Są naprawdę godne polecenia ze względu na swój rozmiar (porcje w sam raz dla 1 osoby) i wszechstronność (sprawdzą się i w piekarniku i w lodówce).Składniki: (na 4 sztuki)Na rosół:2 całe uda z
kurczaka (lub 1 z
indyka)2
marchewki1
pietruszka1/2
selera1/2
pora1/4
kapusty włoskiej (opcjonalnie)po 2 ziarenka:
ziela angielskiego i
czarnego pieprzu1
liść laurowysól na
galaretkę:1,5 łyżeczki
żelatyny1-2 łyżki
groszku konserwowego1 mały ząbek
czosnku1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
pieprz do smakudo podania:
ocet lub
chrzanWykonanie:Z podanych składników ugotować rosół. Ostudzić i przecedzić. Z
mięsa zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Duże kawałki pokroić w kostkę. 1
marchew pokroić na zgrabne plasterki.Na dnie foremek ułożyć po plasterku
marchwi i po kilka ziarenek
groszku. Następnie na zmianę nakładać rozdrobnione
mięso drobiowe i resztę
marchewki oraz
groszku.1 szklankę rosołu zagotować z dodatkiem przeciśniętego
czosnku oraz
soku z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.(Uwaga: Resztę rosołu można wykorzystać jako zupę, a jarzyny jako dodatek do dania obiadowego lub przygotować z nich tradycyjną
sałatkę jarzynową.)
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej
wody. Zaczekać aż napęcznieje (ok. 5 minut). Rozpuścić w kuchence mikrofalowej (1 minuta, moc 600 W). Do
żelatyny dodać doprawiony rosół i dokładnie wymieszać.Rosołem wymieszanym z
żelatyną zalać tymbaliki z
mięsem do 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie zalać resztą rosołu i odstawić do lodówki, aż
galaretka stężeje.(Uwaga: Jeśli zalejemy foremki od razu do pełna,
mięso,
marchew i
groszek mogą „chcieć pływać po powierzchni”. Jeśli zalejemy je najpierw do 3/4 wysokości to „unieruchomimy” farsz, a dolana na koniec reszta rosołu z
żelatyną pięknie pokryje wystające kawałki
mięsa czy warzyw.)Tymbaliki przed podaniem wyjąć ze szklanych foremek. Serwować z
chrzanem lub polane odrobiną
octu.Smacznego:)
Polecam także inne dania, w których można wykorzystać foremki-świeczniki:Tymbaliki z
łososiaOwoce zapiekane z koglem moglem