Wykonanie
Składniki1
kurczak1 mały
seler2
marchewki1
pietruszka1 nieduża upieczona na suchej patelni
cebula3 ząbki
czosnkusólpieprzliście lauroweziele angielskie1 rosołek wołowy1 puszka
groszku konserwowy4
jajka1
żelatynaWykonanieUmyć
kurczaka włożyć do dużego garnka dodać
przyprawy,warzywa zalać zimna
wodą i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwi godziny. Gdy
mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy (
wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i
póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić
marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo
jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nozem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone
mięso wsypać
żelatynęwedług przepisyForemkę do babki z kominkiem opłukać zimną
wodą ułożyć na dnie
marchewkę,
jajko,
groszek i drobno pokrojoną
natkę,
mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)Smacznego :)