Wykonanie
Nie taki diabeł straszny, jak go malują - nie taki pasztet tłusty, jak o nim mówią. Nie należy bać się pasztetów, zwłaszcza tych, które sami przygotujemy. Pełna kontrola nad składnikami zdrowego i chudego pasztetu pozbawia mnie wszelkich wyrzutów sumienia przy jego jedzeniu. Ten, którego przepis znajduje się poniżej jest wyjątkowo prosty i nie wymaga wielu czynności. Z ilości składników powinno się udać upiec jedną średniej wielkości foremkę keksową.1
kurczak około 1 i 1/2 kilograma1/2 kilograma
wątróbki drobiowej3
marchewki1
pietruszka1 średniej wielkości
seler4
cebule3
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiegosólpieprz do smaku2
jajka-
kurczaka zalewamy zimną
wodą i razem z wszystkimi warzywami (oprócz
cebuli),
liściem laurowym i
zielem angielskim, gotujemy do miękkości- na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę
oleju lub
oliwy i dodajemy pokrojoną w talarki
cebulę, odrobinę solimy i pozwalamy się
cebuli zeszklić- do zeszklonej
cebuli dodajemy opłukaną i pozbawioną zbędnych błon
wątróbkę - smażymy około 20 - 25 minut, na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem- ugotowanego
kurczaka i warzywa odcedzamy i mielimy na średniej wielkości oczkach (jeżeli nie macie maszynki do
mielenia mięsa wystarczy wszystko bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze)- do zmielonego
kurczaka dodajemy zmieloną
wątróbkę ( i jeżeli znów pojawia się problem maszynki do
mielenia mięsa, nie przejmujcie się,
wątróbkę można również posiekać nożem lub włożyć do blendera, a gdy masa wyda wam się nie do końca gładka można użyć tłuczka do
ziemniaków - sprawdza się rewelacyjnie)- do zmielonej masy dodajemy dwa całe
jajka, solimy i
pieprzymy do smaku (jeżeli masa jest za gęsta można ją podlać odrobiną
wody z gotowania
kurczaka)- całość mieszamy na jednolitą masę- wykładamy do foremki keksowej i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30-40 minut.Smacznego:)