Wykonanie
            Nie taki diabeł straszny, jak go malują - nie taki pasztet tłusty, jak o nim mówią. Nie należy bać się pasztetów, zwłaszcza tych, które sami przygotujemy. Pełna kontrola nad składnikami zdrowego i chudego pasztetu pozbawia mnie wszelkich wyrzutów sumienia przy jego jedzeniu. Ten, którego przepis znajduje się poniżej jest wyjątkowo prosty i nie wymaga wielu czynności. Z ilości składników powinno się udać upiec jedną średniej wielkości foremkę keksową.1 
kurczak około 1 i 1/2 kilograma1/2 kilograma 
wątróbki drobiowej3 
marchewki1 
pietruszka1 średniej wielkości 
seler4 
cebule3 
liście laurowe6 ziarenek 
ziela angielskiegosólpieprz do smaku2 
jajka- 
kurczaka zalewamy zimną 
wodą i razem z wszystkimi warzywami (oprócz 
cebuli), 
liściem laurowym i 
zielem angielskim, gotujemy do miękkości- na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę 
oleju lub 
oliwy i dodajemy pokrojoną w talarki 
cebulę, odrobinę solimy i pozwalamy się 
cebuli zeszklić- do zeszklonej 
cebuli dodajemy opłukaną i pozbawioną zbędnych błon 
wątróbkę - smażymy około 20 - 25 minut, na koniec doprawiamy 
solą i 
pieprzem- ugotowanego 
kurczaka i warzywa odcedzamy i mielimy na średniej wielkości oczkach (jeżeli nie macie maszynki do 
mielenia mięsa wystarczy wszystko bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze)- do zmielonego 
kurczaka dodajemy zmieloną 
wątróbkę ( i jeżeli znów pojawia się problem maszynki do 
mielenia mięsa, nie przejmujcie się, 
wątróbkę można również posiekać nożem lub włożyć do blendera, a gdy masa wyda wam się nie do końca gładka można użyć tłuczka do 
ziemniaków - sprawdza się rewelacyjnie)- do zmielonej masy dodajemy dwa całe 
jajka, solimy i 
pieprzymy do smaku (jeżeli masa jest za gęsta można ją podlać odrobiną 
wody z gotowania 
kurczaka)- całość mieszamy na jednolitą masę- wykładamy do foremki keksowej i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30-40 minut.Smacznego:)
