Wykonanie
Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym
stole. Przepisów na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych przez
panie domu. Osobiście przygotowuję pasztet z różnych składników. W dzisiejszym
poście propozycja z wykorzystaniem wiejskiej
kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób.
SKŁADNIKI1
kura wiejska70 dag.
łopatki wieprzowej25 dag.
wątróbki drobiowej30 dag. podgardla2 skrzydła z
indyka4
jajka2-3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiego4
cebule1
marchewka1/2
porapietruszkakawałek
seleraświeżo mielona
gałka muszkatołowasól,
pieprz do smakuWYKONANIE
Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane skrzydełka z
indyka. zalewamy
wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą
wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć
mięso.Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1
liść laurowy, 2- ziarenka
ziela angielskiego. Odgotowując
mięso na pasztet będziemy
mieli rosół.Wiejska
kura często długo się gotuje i tak naprawdę
mięso najlepiej nadaje się na pasztet.W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy.
Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko
wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki
cebulę. Okres duszenia
mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy
wątróbkę i jeszcze podduszamy.
Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym
mięsem.Oddzielamy od kości i wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2
razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną
marchewkę.
Do masy dodajemy jaka ,
przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na
sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu
sól da znać o sobie.Masę podlewamy rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty.Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Ok 1 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.