Wykonanie
- Mamo, co robisz?- Pasztet w szynkowarze.- Pasztet?- Tak.- Jak pasztet, to chyba w pasztowarze?I tak to wyglądała rozmowa z moją 5 - letnią córcią, która zakradła się do kuchni, by mi pomóc ;-) I w
sumie moja odpowiedź bardzo ją ucieszyła, bo to wielki pożeracz pasztetów, tych domowych oczywiście, w których wiadomo co jest zmielone :-) A w ten, o którym piszę Wam dziś wmieliłam trochę drobiu i warzyw. I prawdę mówiąc możecie do jego przygotowania śmiało wykorzystać
mięso i warzywa z rosołu - zawsze to jakiś kolejny sposób na ich zjedzenie w innej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-)SKŁADNIKI2 ćwiartki z
kurczaka2 skrzydła indycze3
marchewki1/2
selera3
pietruszki30 dag
wątróbki drobiowej1
cebula2 łyżki
oleju2
jajkasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaĆwiartki i skrzydła wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień palnika, dodajemy obrane
marchewki,
pietruszki i
selera i gotujemy aż
mięso i warzywa będą miękkie. Dodajemy
wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut.
Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Przestudzone
mięso obieramy od kości i wraz z innymi składnikami mielimy w maszynce. Dodajemy
jajka i
przyprawy (gałki nie żałujcie, powinno ją być dobrze czuć w pasztecie), wyrabiamy masę
pasztetową, a następnie przekładamy ją do foliowego woreczka umieszczonego w szynkowarze. Zamykamy i wstawiamy do garnka z gorącą
wodą na ok. 1,5 godziny (utrzymujcie temperaturę
wody, powinno być 80 - 90 stopni Celsjusza). Po tym czasie wyjmujemy
szynkowar z
wody i - nie otwierając go - studzimy. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a
potem już tylko jemy :-)