Wykonanie
Kilka dni temu dostałam od rodziny
kurczaka wiejskiego. Pomysłów do jego wykorzystania było wiele ale zdecydowałam się na rosół zaś z
mięsa i
wywaru postanowiłam zrobić
galaretkę testując po raz kolejny
żelatynę marki Gellewe. Dawno temu kupiłam
żelatynę innej
marki która z nazwy była
żelatyną nic po za tym z
galaretki zrobiła się zupa :)Składniki1
kurczak wiejski duzy1 mały
seler2
marchewki1
pietruszka1 nieduża upieczona na suchej patelni
cebula3 ząbki
czosnkusólpieprzliście lauroweziele angielskie1 rosołek wołowy Knorr1 puszka
groszku konserwowy4
jajka1
żelatynapęczek
natki pietruszkiWykonanieUmyć
kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć
mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do garnka zalać zimną
wodą dodać
przyprawy,warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy
mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy (
wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i
póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić
marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo
jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nożem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone
mięso wsypać
żelatynęzrobiona według przepisuForemkę do babki z kominkiem opłukać zimną
wodą ułożyć na dnie
marchewkę,
jajko,
groszek i drobno pokrojoną
natkę,
mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)