ßßß Cookit - przepis na wielkanocny wieniec z kury wiejskiej

wielkanocny wieniec z kury wiejskiej

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu dostałam od rodziny kurczaka wiejskiego. Pomysłów do jego wykorzystania było wiele ale zdecydowałam się na rosół zaś z mięsa i wywaru postanowiłam zrobić galaretkę testując po raz kolejny żelatynę marki Gellewe. Dawno temu kupiłam żelatynę innej marki która z nazwy była żelatyną nic po za tym z galaretki zrobiła się zupa :)
Składniki
1 kurczak wiejski duzy
1 mały seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 nieduża upieczona na suchej patelni cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
1 rosołek wołowy Knorr
1 puszka groszku konserwowy
4 jajka
1 żelatyna
pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy,warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nożem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę
zrobiona według przepisu
Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/03/wielkanocny-wieniec-z-kury-domowej.html