Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałam, bardzo lubię wszelkiego rodzaju galarety i galantyny.
Schab jest w pierwszej piątce moich faworytów i na niego Was dzisiaj zapraszam. Chciałam być oryginalna i postanowiłam go zrobić w foremkach z plastikowych butelek z uwagi na atrakcyjne dno. Niestety nie do końca cel został osiągnięty, pomoimo użycia gorącej
wody do szybkiego zanurzenia foremek, aby
galaretka ładnie z nich wyskoczyła. Nic, trzeba będzie róbować dalej, a może Wam się uda, to pochwalcie się swoimi wynikami.
Składniki:600 g
schabu wieprzowego b/k500 g kurzych łapek1
cebula2
marchewki1/2 średniego
selera1 nieduza
pietruszka3-4
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiego3 zabki
czosnkusól i
pieprz do smaku1 łyzeczka
majeranku2 łyżki
żelatyny1 puszka
groszku konserwowego3
jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:Do garnka włożyć umyte i oczyszczone kurze łapki. Zagotować
wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć
schab, obrane
marchewki,
selera,
pietruszkę, podpieczoną na palniku
cebulę,
liście laurowe,
ziele angielskie, 2 ząbki
czosnku, łyżeczkę
soli. Gotować na małym ogniu do miękkości
mięsa około 1, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć
schab i warzywa,
wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały
czosnek i roztarty w dłoniach
majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić
solą i zmielonym
pieprzem. Na końcu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wywaru żelatynę. Gdy
mięso ostygnie pokroić je w cienkie plastry. Na dno naczynia ułożyć plasterki
jajka, zalać
wywarem, tak aby było ono zakryte i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć
marchewkę pokrojoną w kosteczkę i plasterki pokrojonego
schabu, na końcu wsypać odsaczony z zalewy
groszek. Zalać
wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny.
Smacznego!