Wykonanie
Gości u nas zazwyczaj przy okazji jakichś uroczystości, tym razem od Wielkanocy nie było go w naszym domu. W przypływie ogromnej ochoty postanowiłam to zmienić. Oto i jest on - galacik z
kurczaka.Składniki6 pałek z
kurczaka2
marchewkiśredniej wielkości
pietruszkapół
seleraliście laurowesól,
vegeta8 ziaren
pieprzu4
jajka ugotowane na twardopuszka
groszku1,5 paczki
żelatyny wieprzowejSposóbZ
kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy
mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem
wody.Gdy
woda będzie wrzeć wrzucamy do niej
liście laurowe, ziarna
pieprzu,
sól,
vegetę oraz naszą obraną
włoszczyznę:
marchewkę,
pietruszkę i
selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy
mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu,
wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka.
Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki,
marchewkę i
jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki).
Żelatynę przygotowujemy z naszym przecedzonym rosołem wg przepisu na opakowaniu. Do salaterek wkładamy
marchewkę, odcedzony
groszek,
jajko i
mięso, zalewamy
wywarem z
żelatyną, zostawiamy do stężenia.