Przepis konkursowy nadesłany przez KBZ - Daria IciekSKŁADNIKI:2 duże udka kurczaka1,5 litry wody3 średnie marchewkispory kawałek selera1 pietruszkakilka ziarenek pieprzu i soli1 łyżka magi w płynie8 łyżeczek (płaskich) żelatyny5-7 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowe3 ząbki czosnku3 jajkamała puszeczka drobnego groszkuWykonanie:Włożyć mięso do garnka, wsypać trochę soli i ziarenka pieprzu do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Mięso gotować około ½ godziny, po czym dodać warzywa i resztę przypraw. Rosół gotować jeszcze na bardzo wolnym ogniu ok. 1 godziny. Odlewam 1,5 litra wywaru na galaretę. Do gorącego wywaru wsypuję 8 łyżeczek żelatyny i mieszam do rozpuszczenia.Mięso obieram z kości i warzywa kroję na kawałki, jajka w plasterki. Na dno naczynia wlewam kielnię wywaru, daję część warzyw i mięsa. Zalewam wywarem i czekam do zastygnięcia, po czym czynność powtarzam aż do wyczerpania i warzywa z mięsem, i wywaru.