ßßß Cookit - przepis na MINI GALARETKI DROBIOWE

MINI GALARETKI DROBIOWE

nazwa

Wykonanie

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę.
Składniki:
3 udka kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek pora
sól
pieprz
6 łyżeczek (płaskich) żelatyny
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 jajka
mała puszeczka drobnego groszku
natka pietruszki
czerwona papryka konserwowa
3l wody
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą.
Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po jogurcie.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/11/mini-galaretki-drobiowe.html