Wykonanie
Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego
mięsa i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (
mięso z
udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie
mieć smaczną przekąskę.
Składniki:3
udka kurczaka2
marchewkikawałek
selera1
pietruszkakawałek
porasólpieprz6 łyżeczek (płaskich)
żelatynykilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe3
jajkamała puszeczka drobnego
groszkunatka pietruszkiczerwona papryka konserwowa3l
wodyWykonanie:W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami:
marchewką,
pietruszką,
selerem,
porą. Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy i
sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i
mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z
bulionu udka i warzywa,
bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy
żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie
marchew i
pietruszkę.
Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo
jajka kroimy na plasterki,
paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np.
jajko,
groszek - zalewamy odrobiną
bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy
mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą.Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po
jogurcie.