Wykonanie
Tymbaliki ...zrobione w foremce , którą dostałam dzięki
Winiary ..nie wyglądają zbyt pięknie....a to dlatego, że ułożyłam pięknie
marchewkę,
groszek itd..zalałam rosołem..no i zapomniałam o
żelatynie...musiałam wylać to wszystko do garnuszka , rozrobić
żelatynę ..i znów wylać do foremek..ale mimo tego
galaretki wszystkim smakowały..2
udka z kurczaka2
marchewkisól,
pieprzziela angielskie,
liść laurowy1,5 łyżeczki
żelatyny1-2 łyżki
groszku konserwowego1 mały ząbek
czosnku1 łyżeczka
soku z cytrynysól ,
pieprzZ podanych składników ugotować rosół. Ostudzić i przecedzić.
Mięso oddzielić od kości i pokroić,
marchewkę również pokroić.Na dnie foremek ułożyć po plasterku
marchwi, następnie
groszek i
mięso.1 szklankę rosołu zagotować z dodatkiem przeciśniętego
czosnku oraz
soku z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej
wody i odstawić aż napęcznieje. Do
żelatyny dodać doprawiony rosół i dokładnie wymieszać.Rosołem wymieszanym z
żelatyną zalać tymbaliki z
mięsem do 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie zalać resztą rosołu i odstawić do lodówki, aż
galaretka stężeje.