Wykonanie
Galaretkę, tymbaliki czy też galantynę jadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli
marchewka,
groszek i
jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym
stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją
sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym
stole przejmowałby się kaloriami :-).Składniki:1 duża podwójna
pierś kurczaka3
marchewki1
pietruszkamały kawałek
selera2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego10 ziarenek
czarnego pieprzu1,5 litra
bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej)2
jajka ugotowane na twardo1/2 puszki
groszku konserwowego12 łyżeczek
żelatyny*
sólpieprz czarny zmielonyew.
koperek* Po ugotowaniu
kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra
wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje. Podana ilość
żelatyny jest orientacyjna, wszystko zależny od producenta i tego jak jest mocna, warto więc ją stosować zgodnie z sugestiami na opakowaniu.
Wykonanie:Do sporego garnka wkładamy
kurczaka, obrane warzywa,
przyprawy i wszystko zalewamy
bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut.Po tym czasie
wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego
wywaru dodajemy odpowiednią ilość
żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy mieszając
wywar.
Wywar przyprawiamy
sola i
pieprzem.
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki,
jajka i
marchewkę kroimy w plasterki,
groszek odcedzamy z zalewy.Na dnie naczynia, w którym będzie zastygać
galaretka układamy plasterek
jajka, kawałki
kurczaka,
marchewkę i
groszek, wszystko zalewamy przestudzonym
wywarem, odstawiamy do zastygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce.Przed wyjęciem
galaretki na talerz, naczynie w którym była robiona wkładamy na chwilkę do gorącej
wody. Wtedy
galaretka wyjdzie bez problemu w całości, bez strachu, że się rozpadnie:-).