Wykonanie
galareta z
kurczaka podana inaczejDziś wspomnienie wielkanocnej galarety z
kurczaka. Taka jak zawsze w smaku, tylko inny kształt. Niewątpliwie pierwszym krokiem jest zbieranie skorupek z
jajek:)
Przygotowanie skorupek z jaj:Otwór robimy po szerszej stronie
jajka. Wydmuszki z
jajek myjemy i zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć. Następnie zostawić do wysuszenia, najlepiej na foremce z lodówki na
jajka lub w wytłaczance.Składniki do rosołu:1
kurczakwłoszczyzna:
marchewki,
pietruszki,
selerzielona
pietruszkacebulaprzyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sólDo galarety:
żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości rosołu
marchewka z rosołu
zielony groszekkukurydza z puszkipokrojone
mięso z kurczakaJeśli chodzi o ilości, do rosołu na 2,5 l
wody daję kurczaka w całości, 2
pietruszki pokrojone na ćwiartki, 3
marchewki (jeśli duże do 2) pokrojone na ćwiartki, gruby plaster
selera, 3 gałązki zielonej
pietruszki,
cebulę w łupce, 2
liście laurowe, 6-7 ziaren
ziela angielskiego,
sól,
pieprz- do smaku.Gotujemy rosół. Polecam gotowanie na wolnym ogniu, nawet 2,5-3 godzin. Jarzyny muszą być miękkie. Następnie wyjmujemy
mięso i
włoszczyznę, a
wywar cedzimy dwukrotnie przez drobne sitko.
Mięso i jarzyny kroimy na małe kawałki. Do skorupek z jaj/kubeczków wkładamy po trochę wszystkich warzyw. Rosół zagotowujemy, mieszamy z
żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, u mnie 6-7 łyżeczek na litr
wywaru). Gorącym
wywarem zalewamy
mięso w skorupkach/miseczkach. Odstawiamy do ostudzenia a następnie wkładamy do lodówki do stężenia.