Wykonanie
Kocham, kocham, świetna sprawa! Natknęłam się na ten przepis w internecie jakieś 4 lata temu. Nie
mogę znaleźć obecnie autora aby się do niego odnieść. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić.Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.Składniki:1,5 kg
marchwipo 70 dag
pietruszki,
selerapo 30 dag
kapusty włoskiej,
porów,
cebuli20 dag
natki pietruszki,
selera70 dag
soliWszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),
kapustę poszatkować,
pory w pół krążki,
cebulę w piórka. Naciowe drobn o pokroić. Wszystko wy mieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam ś rednich około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.Dodaję do zup,
sosów, do
mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z
przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.
Polecam, naprawdę warto!