ßßß Cookit - przepis na Włoszczyzna - przepis

Włoszczyzna - przepis

nazwa

Wykonanie

Kocham, kocham, świetna sprawa! Natknęłam się na ten przepis w internecie jakieś 4 lata temu. Nie mogę znaleźć obecnie autora aby się do niego odnieść. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić.
Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.
Składniki:
1,5 kg marchwi
po 70 dag pietruszki, selera
po 30 dag kapusty włoskiej, porów, cebuli
20 dag natki pietruszki, selera
70 dag soli
Wszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),kapustę poszatkować, pory w pół krążki, cebulę w piórka. Naciowe drobn o pokroić. Wszystko wy mieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam ś rednich około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.
Dodaję do zup,sosów, do mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.
Polecam, naprawdę warto!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/03/woszczyzna-przepis.html