Wykonanie
Niedzielna zupa. Niby tradycyjne danie, przepis ten sam, a smak w każdym domu jest niepowtarzalny, jedyny. My lubimy, gdy rosół pachnie
pietruszką, dużej ilości
pietruszką;)
Składniki:
kurczak cały (ok. 1500g)2 - 3
marchewki2 - 3
pietruszki (korzeń)1/4
selerapęczek
natki pietruszkisólduża
cebulapor( tylko zielone części)Wykonanie:
Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie
pióra, zanieczyszczenia. Dzielimy na części. Oddzielamy udka, piersi razem ze skrzydełkami, pozostał nam tors który także wkładamy do garnka. Całość oczywiście przepadamy do garnka, zalewamy
wodą, tyle, aby przykryło
mięso. Wstawiamy na rozgrzany palnik. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy na wierzchu pojawią się " szumy" usuwamy łyżką cedzakową. W tym momencie przykrywamy pokrywą i nastawiamy palnik na minimum.Obieramy
marchew,
pietruszkę i
seler, płuczemy, władamy do garnka. Gotujemy około 2-3 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy liście
pora, i
natkę pietruszki opłukaną wcześniej w zimnej wodzie.
Cebulę (nie obieramy)
opalmy na gazie (mało bezpieczna metoda,ale sprawdzona prze ze mnie) i wkładamy do rosołu, uzyskamy w ten sposób ładny kolor rosołu. Gdy
mięso i warzywa mamy miękkie rosół jest gotowy. Na końcu solimy.
Mięso z rosołu możemy zjeść w tej postaci, lub odcedzić na durszlaku, a
potem podsmażyć na
maśle w celu uzyskania chrupiącej skórki.