Wykonanie
W sezonie na
botwinkę zupa o tej samej nazwie jest chyba obowiązkowa. Każdy przyrządza ją troszkę inaczej; ja warzywa starłam na tarce, dodałam sporo listków
botwinki i podałam całość z
jajkiem na twardo. Idealna na troszkę chłodniejsze dni czerwca. Smacznego:)ok. 6 szklanek domowego
bulionu drobiowego lub jarzynowego,2 małe pęczki
botwinki,kilka
młodych ziemniaków,duża
marchewka,
pietruszka,ćwierć
selera,pół małego
pora,3 łyżeczki
soku z cytryny,kilka łyżek
śmietanki 18%,mały pęczek
koperku,
sól,
pieprz,
szczypiorek i
jajka na twardo do podania
Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Większość liści
botwinki pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić je do gotującego się
bulionu. Gotować prawie do miękkości, wrzucić
buraczki i listki, wlać
sok z cytryny. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać
śmietankę do smaku i ewentualnie doprawić. Gotową zupę posypać
koperkiem i
szczypiorkiem, podawać z
jajkiem lub innymi ulubionymi dodatkami do
botwinki.