Wykonanie
Dziś zdrowa propozycja w postaci zupy buraczkowej, którą wzbogaciłam o
jarmuż i
ciecierzycę. Te dość nietypowe składniki tradycyjnej zupy świetnie komponują się z
buraczkami, sprawiając, że zmieniamy ją w trochę inną jarzynową. Polecam na chłodniejsze dni lata, smacznego:)ok. 8-9 szklanek domowego
bulionu drobiowego lub jarzynowego,duża garść
jarmużu,ok. szklanki
ciecierzycy (jeśli nie używamy z puszki, trzeba namoczyć ją w wodzie i ugotować w zupie),3-4 średniej wielkości
buraczki,3
młode ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,ćwierć małego
selera,opcjonalnie kilka łyżek
śmietanki 18%,kilka łyżeczek
soku z cytryny (do smaku),pół małego pęczka
koperku,
sól,
pieprzBuraczki obrać i pokroić w kostkę, Pozostałe warzywa, oprócz
jarmużu i
ciecierzycy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić do gotującego się
bulionu, doprawić
sokiem z cytryny oraz
solą i
pieprzem. Gdy wszystkie jarzyny będą prawie gotowe, dodać
jarmuż i
ciecierzycę, gotować jeszcze kilka minut i ewentualnie dolać odrobinę
śmietanki. Posypać
koperkiem.