ßßß Cookit - przepis na Zupa buraczkowa z jarmużem i ciecierzycą

Zupa buraczkowa z jarmużem i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Dziś zdrowa propozycja w postaci zupy buraczkowej, którą wzbogaciłam o jarmuż i ciecierzycę. Te dość nietypowe składniki tradycyjnej zupy świetnie komponują się z buraczkami, sprawiając, że zmieniamy ją w trochę inną jarzynową. Polecam na chłodniejsze dni lata, smacznego:)
ok. 8-9 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
duża garść jarmużu,
ok. szklanki ciecierzycy (jeśli nie używamy z puszki, trzeba namoczyć ją w wodzie i ugotować w zupie),
3-4 średniej wielkości buraczki,
3 młode ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18%,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
pół małego pęczka koperku,
sól, pieprz
Buraczki obrać i pokroić w kostkę, Pozostałe warzywa, oprócz jarmużu i ciecierzycy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gdy wszystkie jarzyny będą prawie gotowe, dodać jarmuż i ciecierzycę, gotować jeszcze kilka minut i ewentualnie dolać odrobinę śmietanki. Posypać koperkiem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/07/zupa-buraczkowa-z-jarmuzem-i-ciecierzyca.html