Wykonanie
Gdy na straganie z warzywami pojawiają się nowalijki, obowiązkowe je kupuje i z radością zabieram się do gotowania. Kwiecień to początek sezonu nowalijkowego,
póki co kupiłam
młode buraczki,
rzodkiewki i śliczną
sałatę. Z nowalijek nie marnuję żadnego listka, do sałatek wykorzystuję liście
rzodkiewki i
buraczków.Dziś ugotowałam
botwinkę słodką, pełną warzyw, wiosennie lekką. Zupa smakowała całej rodzinie.Nie dodałam do zupy liści
buraczków, bo ... rozgotowane liście, smętnie zwisające z łyżki, kojarzą mi się jako kulinarny koszmar z dzieciństwa.
Składniki:Pęczek
młodych buraczków z liśćmi (5
buraczków wielkości
śliwki)2
marchewki3 średnie
ziemniakimały kawałek
selera1
pietruszka2
listki laurowe3 szklanki lekkiego
bulionu z kurczakakilka gałązek
koperku1-2 łyżki
cukru trzcinowegosok z cytrynysól,
pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki,
marchewki,
pietruszkę i
selera pokroić w drobna kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością
wody, aby zakryła warzywa.Dodać
liście laurowe i ok. 1 płaską łyżeczkę
soli .Gotować do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodać drobno pokrojone
buraczki i łodyżki liści.
Buraczków nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć pod bieżącą
wodą.Gdy warzywa będą miękkie, dodać
bulion i jeszcze krótko gotować zupę.Doprawić zupę do smaku
cukrem,
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny .Zupę podawać posypaną
koperkiem .Smacznego