ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Gdy na straganie z warzywami pojawiają się nowalijki, obowiązkowe je kupuje i z radością zabieram się do gotowania. Kwiecień to początek sezonu nowalijkowego, póki co kupiłam młode buraczki, rzodkiewki i śliczną sałatę. Z nowalijek nie marnuję żadnego listka, do sałatek wykorzystuję liście rzodkiewki i buraczków.
Dziś ugotowałam botwinkę słodką, pełną warzyw, wiosennie lekką. Zupa smakowała całej rodzinie.
Nie dodałam do zupy liści buraczków, bo ... rozgotowane liście, smętnie zwisające z łyżki, kojarzą mi się jako kulinarny koszmar z dzieciństwa.
Składniki:
Pęczek młodych buraczków z liśćmi (5 buraczków wielkości śliwki)
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
mały kawałek selera
1 pietruszka
2 listki laurowe
3 szklanki lekkiego bulionu z kurczaka
kilka gałązek koperku
1-2 łyżki cukru trzcinowego
sok z cytryny
sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera pokroić w drobna kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
Dodać liście laurowe i ok. 1 płaską łyżeczkę soli .
Gotować do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodać drobno pokrojone buraczki i łodyżki liści. Buraczków nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać bulion i jeszcze krótko gotować zupę.
Doprawić zupę do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny .
Zupę podawać posypaną koperkiem .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/botwinka.html