ßßß Cookit - przepis na Zupa botwinka

Zupa botwinka

nazwa

Wykonanie

Botwinka to zupa przygotowana z liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Zupa jest typowo wiosenna, ale jeszcze w sklepach znajdziemy botwinkę. Warto się zaopatrzyć i spróbować. Jako dodatek możemy wykorzystać gotowane jajko lub młode ziemniaki. Jeśli chcemy uzyskać lepszy kolo, możemy dodać soku buraczkowego lub buraczka.
Botwinka
1 pęczek botwinki
1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 liść laurowy
2/3 szklanki śmietany 18%
cukier
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek
dodatki - gotowane jajko lub młode ziemniaki
Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę. Wrzucić do bulionu razem z liściem laurowym i gotować chwilę, aż warzywa zaczną mięknąć. Kroimy botwinkę (razem z liśćmi) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Ilość zależy od tego, jak doprawiony był bulion, ja dałam ok. 2-3 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podałam z ugotowanym jajkiem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/06/Zupa-botwinka.html