Wykonanie
Botwinka to zupa przygotowana z liści i korzeni
buraka ćwikłowego ze
śmietaną. Zupa jest typowo wiosenna, ale jeszcze w sklepach znajdziemy
botwinkę. Warto się zaopatrzyć i spróbować. Jako dodatek możemy wykorzystać gotowane
jajko lub
młode ziemniaki. Jeśli chcemy uzyskać lepszy kolo, możemy dodać soku
buraczkowego lub
buraczka.
Botwinka1 pęczek
botwinki1 litr
bulionu warzywnego lub rosołu1 duża
marchewka1
pietruszka1
liść laurowy2/3 szklanki
śmietany 18%cukiersok z cytrynysól,
pieprzkoperekdodatki - gotowane
jajko lub
młode ziemniakiPokroić
marchewkę i
pietruszkę w kostkę. Wrzucić do
bulionu razem z
liściem laurowym i gotować chwilę, aż warzywa zaczną mięknąć. Kroimy
botwinkę (razem z liśćmi) i wrzucamy do
bulionu. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy
śmietanę. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
cukrem. Ilość zależy od tego, jak doprawiony był
bulion, ja dałam ok. 2-3 łyżeczki
cukru, 2-3 łyżki
soku z cytryny,
sól i
pieprz do smaku. Dodajemy posiekany
koperek. Podałam z ugotowanym
jajkiem.