Wykonanie
Botwinkowa to genialny pomysł na wakacyjną zupę.Lekka, pyszna, kremowa.. z kawałkami
buraczków, zaprawiona
śmietaną, z dużą ilością
koperku.. Najlepszą robi moja mama, tę tutaj przygotowałam właśnie z jej przepisu. Od siebie dodałam liście
botwinki, których moja mama nie dodaje.
składniki:duży pęczek
botwinki3 średnie
ziemniaki2
marchewkikawałek
selerapietruszkaporliście
selera,
pora i
pietruszki związane nicią100ml kwaśnej
śmietany2 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzsok z połowy
cytrynypęczek
koperkuPrzygotowujemy
wywar z pokrojonych w kostkę warzyw. Po ok. 20 min. gotowania dodajemy umyte i pokrojone w kostkę
buraczki i
ziemniaki. Zagotowujemy.
Następnie kroimy drobno liście
botwinki z łodyżkami i dodajemy do
wywaru. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. do miękkości
ziemniaków,
buraczki powinny być lekko chrupkie.Dla zachowania żywego koloru dodajemy
sok z cytryny, a następnie pokrojony drobno
koperek.Następnie zaprawiamy zupę. W kubku z niewielką ilością zimnej
wody rozrabiamy
mąkę pszenną i wlewamy po trochu do zupy.
Potem hartujemy
śmietanę gorącym
wywarem i dodajemy mieszając intensywnie trzepaczką w garnku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!