ßßß Cookit - przepis na Botwinkowa

Botwinkowa

nazwa

Wykonanie

Botwinkowa to genialny pomysł na wakacyjną zupę.
Lekka, pyszna, kremowa.. z kawałkami buraczków, zaprawiona śmietaną, z dużą ilością koperku.. Najlepszą robi moja mama, tę tutaj przygotowałam właśnie z jej przepisu. Od siebie dodałam liście botwinki, których moja mama nie dodaje.
składniki:
duży pęczek botwinki
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
kawałek selera
pietruszka
por
liście selera, pora i pietruszki związane nicią
100ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
pęczek koperku
Przygotowujemy wywar z pokrojonych w kostkę warzyw. Po ok. 20 min. gotowania dodajemy umyte i pokrojone w kostkę buraczki i ziemniaki. Zagotowujemy.
Następnie kroimy drobno liście botwinki z łodyżkami i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. do miękkości ziemniaków, buraczki powinny być lekko chrupkie.
Dla zachowania żywego koloru dodajemy sok z cytryny, a następnie pokrojony drobno koperek.
Następnie zaprawiamy zupę. W kubku z niewielką ilością zimnej wody rozrabiamy mąkę pszenną i wlewamy po trochu do zupy.
Potem hartujemy śmietanę gorącym wywarem i dodajemy mieszając intensywnie trzepaczką w garnku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/botwinkowa.html