Wykonanie
Dzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy
owoców. Tak więc dziś
botwinka na zakwasie buraczanym, który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał
botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania !
Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 litra
bulion ( ja robię
bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)2 małe
marchewki1
pietruszkakawałek
selera3 - 4
ziemniaki1 pęczek
botwinki1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz2 - 3 łyżki
śmietanysólpieprzposiekany
koperek do posypania
Wykonanie:W garnku podgrzewamy
bulion. Dodajemy do niego
marchew,
pietruszkę i
selera pokrojone w drobną kostkę i
ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę.
Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej
buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście
botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny kolor.Garnek zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy
śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę
soku z cytryny. Podajemy posypane
koperkiem.