ßßß Cookit - przepis na Botwinka na zakwasie buraczanym

Botwinka na zakwasie buraczanym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym, który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania !
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
2 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 - 4 ziemniaki
1 pęczek botwinki
1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz
2 - 3 łyżki śmietany
sól
pieprz
posiekany koperek do posypania
Wykonanie:
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny kolor.
Garnek zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Podajemy posypane koperkiem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/botwinka-na-zakwasie-buraczanym.html