ßßß
Składniki:1 kalafior (ok 400-500 g)2 marchewki3 ziemniaki1 pietruszka1 cebulakawałek selera2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych)ziele angielskieliść laurowysól, pieprz2 łyżki śmietany do zupsiekany koperekSposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie.2. Cebulę kroimy w kostkę.3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą półmiękkie, dorzucamy umyty i podzielony na różyczki kalafior.4. Kiedy kalafior będzie miękki (ale nie rozgotowany!) zupę doprawiamy solą, pieprzem.5. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki śmietany z 1 chochelką gorącej zupy i mieszankę wlewamy do garnka. Zupę podgrzewamy jeszcze chwilkę (ale nie doprowadzamy do wrzenia!), a na koniec dodajemy posiekany koperek.Smacznego!!!