Wykonanie
Składniki:
pieczarki ( ilość wg uznania )1 duża
cebula2
marchewki,
pietruszka, kawałek
seleraziemniakiokoło 2 łyżek
śmietanygarść
natki pietruszki, bądź
koperku3 kulki
ziela angielskiego, 2
liście laurowesól,
pieprzPrzygotowanie:Gotujemy
bulion warzywny, bądź
mięsny ( jak kto woli ) z
liściem laurowym i
zielem angielskim. Kiedy już nam się zagotuje, wrzucamy pokrojone warzywa (
marchew w półplasterki a reszta możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w kostkę ).Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu.Z umytych
pieczarek wybieramy kilka i kroimy je na plasterki, a
cebulę w kostkę. Podsmażamy
pieczarki z
cebulą na złoto, na
maśle i dodajemy do naszych gotujących się warzyw.Pozostałe ( najlepiej jak najmniejsze )
pieczarki będziemy podsmażali przed samym podaniem zupy, także na razie je zostawiamy.Gdy warzywa będą już miękkie, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do oczekiwanej przez nas miękkości. Jedni wolą bardziej rozgotowane, inni zaś na pół twarde.Kiedy już nasze
ziemniaki będą odpowiednie, możemy ( i to bardzo POLECAM ) wyciągnąć kilka
pieczarek + trochę
wywaru i zmiksować blenderem, po czym przelać z powrotem do zupy.Dzięki temu zupa będzie naturalnie bardziej gęściejsza i bardziej pieczarkowa :)Pod zupą wyłączamy gaz, mieszamy
śmietanę z odrobiną zupy i wlewamy z powrotem. Dodajemy zieloną
pietruszkę ( ja dałam
koperek ).Przed samym podaniem podsmażamy
pieczarki, które zostawiliśmy sobie wcześniej i dajemy bezpośrednio na talerz ( jak na zdjęciach ). Smacznego !
Kategorie: