ßßß
cebula
cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany),ogórek kiszony
biała kiełbaska,
łyżeczka musztardysól, pieprz (ew.vegeta)liść laurowyziele angielskieodrobina mąki do zagęszczenia sosułyżka śmietany 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki.
Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.
Obsmażamy z wszystkich stron na oleju. Po obsmażeniu podlewamy odrobiną bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i próżymy ok 45 minut. Powstały sosik zaciągamy łyżeczką mąki (rozrobionej z wodą) i dodajemy łyżkę śmietany. Posypujemy dużą ilością zieleniny (koperek lub natka).