Wykonanie
Schab to bardzo wdzięczne
mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie.Oprócz tradycyjnych
schabowych często przygotowuję ze
schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam
białą kiełbasę.
Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby
biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest to gwarancją smaku. Polecam przepis :))
Składniki:800 g
schabu bez kości4
białe kiełbasysólpieprzmusztardamajeranek1
cebulaliść laurowyziele angielskiemąkaolejWykonanie:
Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać
mięsa. Posypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster
musztardą (u mnie chrzanowa) i kładziemy po połowie
białej kiełbaski. Zakładamy boki
mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy
olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy
mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną
cebulę,
liść laurowy,
ziele angielskie i zalewamy całość szklanką
wody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy
mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką
mąki rozrobioną w odrobinie zimnej
wody). Podajemy z
ziemniakami,
kaszą lub
ryżem.